پلی یورتان (pu) ، کاربرد ها و به طور خاص کفپوش پلی یورتان موضوعاتیست که در این مقاله به آن پرداخته شده است.
پلی یورتان چیست ؟
پلیاورتانها را اولین بار اوتو بایر در سال ۱۹۳۷ در آلمان کشف کرد (منبع) . پلی یورتان ها به دایره ی گسترده ای از مواد پلیمری گفته می شود . که از دو بخش اصلی پلی ال ها که گونه هایی از الکل می باشند و ایزوسیونات ها که گروهی از ترکیبات عالی می باشند اطلاق می گردد. این مواد اغلب به صورت دو جزئی و از اختلاط رزین و ماده ی سخت کننده حاصل می گردند.
پلی یورتان با علامت اختصاری pu به دلیل خواص و ویژگی های منحصر به فرد خود به شکل ها و حالات مختلف و در موارد بسیار زیادی همچون صنایع مختلف، پزشکی ، صنایع نظامی ، ساختمانی و… مورد استفاده قرار می گیرد. از ویژگی های عمومی این ماده می توان به این موارد اشاره نمود:
انعطاف پذیری ، چسبندگی بالا ، مقاومت مکانیکی بسیار بالا ،
عایق رطوبتی ، مقاومت در برابر اشعه یو وی ، ویژگی انبساطی ،
قابلیت ترکیب با مصالح مختلف و بسیاری از موارد دیگر را نام برد.
در این تصویر فرمول شیمیایی پلی یورتان را ملاحظه می نمائید.
فرمول شیمیایی
کاربرد ها
صنایع قالب سازی :
این ماده به واسطه ی ویژگی های خود گذینه ی مناسب برای ساخت استامپ و قالب سازیست. برای مثال اغلب قالب های مورد استفاده در ساخت آذین های گچی سقف و دیوار ها از پلی یورتان ساخته می شود.
همچنین در اجرای بتن های منقش از استامپ های ساخته شده توسط پلی یورتان استفاده می گردد. به طور کلی می توان گفت که در بیش از ۷۰درصد صنایع قابلسازی از این ماده استفاده می شود.
مواد پر کننده :
پلی یورتان انعطاف پذیری بالایی دارد. به همین دلیل برای پرکردن درز های اجرایی بتن از این ماده استفاده می شود. این مساله فقط به پرکردن درز بتن خلاصه نمیشود. در تمام مواردی که هدف درزگیری یا پر کردن شیار ها ی مسالح مختلف باشد از پلی یورتان استفاده می گردد.
صنایع پزشکی :
برای ساخت انواع اندام های کاشتنی طولانی مدت ، دندانسازی و ساخت تجهیزات پزشکی از انواع پلی یورتان استفاده می گردد.
همچنین بخوانید : اپوکسی
پوشش های محافظتی:
یکی از مهمترین کاربرد های این ماده استفاده از آن به عنوان پوشش محافظتی است. برای انواع سطوح بتنی و فلزی در برابر عوامل جوی و مواد محیطی مهاجم ، از رنگ یا کفپوش پلی یورتان استفاده می شود.
مصالح ترکیبی :
از ترکیب این ماده با سایر مصالح می توان محصولاتی با ویژگی های خاص و جدید ایجاد نمود. برای مثال ، ملات های پلیمری که از اختلاط سیمان و سنگ دانه با انواع خاص پلی یورتان تشکیل می شوند. و یا ساخت مخازن و صفحات فایبرگلاس که اغلب از ترکیب این ماده با الیاف مخصوص به دست می آید.
از پلی یورتان به عنوان چسب نیز استفاده می گردد . در صنایع هوا فضا و خودرو سازی برای ساخت بسیاری از قطعات کاربرد دارد. در ساخت زیره ی کفش ها یکی از بهترین گزینه ها این ماده می باشد. از این رو می توان گفت کمتر صنعتی را می توان یافت که هیچ یک از اعضای خانواده ی این ماده در آن کاربرد نداشته باشد.
در مورد اجرای اپوکسی چه می دانید؟
کفپوش پلی یورتان
همان طور که پیشتر اشاره شد یکی از بیشترین کاربرد های این ماده در کف سازی می باشد. این کفپوش معمولا به سه صورت رنگ و کفپوش مستقل و لاک محافظ در کف ها مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه به شرح آن می پدازیم.
استفاده از این ماده به عنوان رنگ روی کف برای تمام متریال ها قابل اجراست. اما اغلب برای کف های بتنی مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجا که بتن دارای مقاومت سایشی بالایی نبوده و بر اثر رفت و آمد ایجاد گرد و خاک می نماید از رنگ پلی یورتان برای جلوگیری از ایجاد گرد و خاک استفاده می گردد.
این عملیات علاوه بر آنتی داست نمودن کف (ضد غبار) باعث ایجاد زیبایی کف نیز می گردد. تنوع رنگی و همچنین افزایش عمر و مقاومت و بهبود عملکرد بتن دلیل اجرای این ماده روی بتن می باشد .این رنگ ها در کف معمولا بین یک تا سه لایه اعمال شده و ضخامت هر لایه کمتر از ۲۰۰ میکرون است.
این رنگ روی تمام سطوح قابل استفاده است ، اما در مواردی که سطح دارای ناهمواری هایی باشد و یا علاوه بر موضوع گرد و خاک موارد بیشتری از کف مورد انتظار باشد بجای رنگ از کفپوش پلی یورتان استفاده می گردد.
اجرای کفپوش
از نظر نوع مواد مصرفی و نحوه ی اجرا کفپوش pu با رنگ کف تفاوت محسوسی ندارد . اختلاف آنها بیشتر در میزان مواد مصرفی و ضخامت تمام شده ی لایه محافظ می باشد.
ضخامت این نوع کفپوش ها بین دو تا چهار میلیمتر می باشد. و به دو روش شانه ای و پوست پرتقالی انجام می شوند.
زمانی که پس از زیرسازی ها لای نهایی کفپوش پلی اورتان به وسیله ی غلطک و یا پاشش توسط ایرلس اعمال گردد به این روش پوست پرتقالی گفته می شود. به این دلیل که سطح نهایی کار بافتی شبیه به پوست پرتقال خواهد داشت. در این روش ضخامت لایه نهایی اغلب کمتر از ۳۰۰ میکرون است.
اگر پس از پایان مراحل زیرسازی در لایه تاپ کت ،این ماده به وسیله ی کاردک های مخصوص روی کار ریخته و پخش شود به این روش ، کفپوش pu شانه ای می گویند . در این حالت سطح نهایی ، سطحی صیقلی و اصطلاحا شیشه ای خواهد بود.
کفپوش پلی یورتان شانه ای دارای لایه نهایی به ضخامت یک تا دو میلیمتر است. و ضخامت کلی این نوع کفپوش بین سه تا پنج میلیمتر می تواند باشد.
از این کفپوش ها در کف سازی به صورت لاک محافظتی نیز استفاده می گردد . پلی یورتان دارای خواص آنتی یو وی است. به این معنی که در برابر تابش مستقیم خورشید تغییر رنگ نمی دهد. به همین دلیل از لاک پلی یورتان برای محافظت کفپوش اپوکسی نیز استفاده می شود.
همچنین لاک را می توان مستقیم روی بتن جهت جلوگیری از ایجاد گرد و خاک حاصل از عبور و مرور استفاده نمود. ضخامت لاک pu در کف معمولا بین ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ میکرون می باشد.
نکات مهم
این کفپوش دارای انعطاف پذیری بیشتری نسبت به اپوکسی است. از همین رو شکنندگی کمتر در آن رخ خواهد داد . از نظر ظاهری نیز کمی از اپوکس مات تر بوده و رفلکس نور در آن کمتر است.
یکی از نکاتی که هنگام اجرای این کفپوش باید به آن بسیار توجه نمود موضوع رطوبت می باشد. این پوشش کاملا عایق رطوبتی است. اما در زمان اجرا و قبل از سخت شدن در برابر کوچکترین رطوبت آسیب پذیر می باشد. از همین رو در مناطقی که رطوبت هوا بالا می باشد هنگام اجرای کفپوش پلی یورتان و به خصوص در اجرای لایه نهایی آن دقت و تدابیر لازم باید صورت گیرد.
مزایا و معایب پلی یورتان (PU)
کفپوش های (PU) یک لایه براق، فوق العاده بادوام و محافظ هستند که عموماً در پروژه های مختلف تجاری و صنعتی از آن استفاده می کنیم.
مزایای پوشش کف پلی یورتان(pu)
• مقاومت بالادر برابرضربه
• مقاومت شیمیایی
• مقاوم در برابر مواد شیمیایی خورنده یا ساینده
• مقاوم در برابر حرارت بالای مواد
• پایدار در برابر اشعه ماوراء بنفش و در برابر قرار گرفتن طولانی مدت در برابر نور خورشید تغییر رنگ نمی دهد.
معایب پلی یورتان
پلی یورتان عملکرد بسیار خوبی دارد . اما در اجرای کفپوش بهتر است در لایه های زیرین از اپوکسی استفاده شود. این کار به این خاطر است که چسبندگی اپوکسی به بستر بسیار بیشتر است.
در حین اجرا ترکیبات پلی یورتان گاز ها و بوی نامطبوعی را تولید می کند. توصیه می گردد فضای مورد نظر تهویه ی مناسبی داشته باشد. استنشاق این گاز ها در دراز مدت برای سلامتی مضر می باشد.
اپوکسی بهتر است یا پلی یورتان؟
این سوال پر تکراری است. اما پاسخ به این سوال این است که بستگی دارد. هرگز نمی توان گفت کدایم یک از این کفپوش ها به دیگری برتری دارد. هرکدام دارای ویژگی ها و ضعف های مختص به خود هستند. تشخیص اینکه در یک پروژه کدام یک مناسب تر است به عهده ی یک کارشناس مشرف به این امر می باشد.
در صورت نیاز به مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
با افتخار پاسخگوی شما خواهیم بود.
شرکت آذین پوشش مانا ( سیویل دکور)