کفپوش اپوکسی ضد اسید یکی از انواع کفپوش های صنعتی ست که در ادامه به شرح مختصری از آن می پردازیم.
سیویل دکور مشاور و مجری پوشش های سخت صنعتی و دکوراتیو
مشاوره رایگان همه روزه از ساعت ۹ الی ۲۳
کاربرد رنگ ها و پوشش های ضد اسید
بسیاری از مواد و مایعات مورد استفاده در صنایع و حتی زندگی روزمره دارای خاصیت اسیدی و یا قلیایی هستند. این مواد بسته به نوع ماده ، میزان تماس ، شرایط محیطی و درجه ی خلوص دارای میزان خورندگی متفاوتی می باشند. منظور از خورندگی ماده ، میزان آسیب و از بین بردن سطح میزبان به واسطه ی ترکیب شیمیایی یا انحلال آن است.
خوردگی و اسیب پذیری در برابر اسید می تواند گونه های مختلفی داشته باشد. در کف پوش ها اغلب این اسیب در سه حالت می تواند باشد. حالت اول اسید یا مواد قلیایی باعث تغییر رنگ یا کدر شدگی کفپوش شوند. در حالت دوم علاوه بر تغییر رنگ ،نشانه هایی از تضعیف مقاومت و سست شدگی نیز ایجاد می گردد.در حالت سوم مواد اسیدی یا قلیایی کفپوش را کاملا حل کرده و آن را سوراخ می نمایند.
در هر صورت پدیده ی خوردگی یک عامل نامطلوب برای سطوح محسوب می شد. چراکه حتی کمترین میزان از آن می تواند باعث کاهش عملکرد یا عمر مفید سطح باشد. به همین دلیل رنگ های ضد اسید برای سطوح و کفپوش اپوکسی ضد اسید را برای کف ها مورد استفاده قرار می دهیم.
رنگ های ضد اسید
از رنگ های ضد اسید برای محافظت دیواره ها و سازه های مختلف استفاده می شود. سطوح بتنی یا فلزی یک مخزن ، اتاق یا سازه که احتمال تماس با مواد اسیدی را داشته باشند با رنگ های ضد اسید پوشش داده می شوند.
نوع و ضخامت رنگ بر اساس میزان تماس و نوع اسید یا ماده ی خورنده مشخص می گردد. به لحاظ اهمیت سطوح به شکل زیر دسته بندی می شوند:
بسیار حساس: مخازن و یا استخر های ذخیره اسید که عموما از جنس بتن یا فولاد می باشد
حساسیت بالا: سازه های فولادی یا بتنی که در معرض مواد خورنده هستند.
حساسیت متوسط: سطوحی که نیاز به شستشو با مواد اسیدی دارند
حساسیت کم: کف هایی که احتمال تماس کوتاه مدت و غیر مداوم با مواد خورنده را دارند (در این موارد از کفپوش اپوکسی ضد اسید استفاده می شود.)
انتخاب نوع پوشش باید بر اساس میزان حساسیت و نوع عامل خورنده انتخاب گردد و این امر حتمی باید توسط کارشناس و با توجه به آیین نامه های مربوطه صورت گیرد.
در مواردی که درصد و میزان تماس ماده ی خورنده بالاتر از حد توان تاب آوری اپوکسی ضد اسید باشد . باید از مواد با مقاومت بالاتر استفاده نمود. تشخیص این مساله یک موضوع تخصصی بوده و در بعضی موارد نیاز به تست های آزمایشگاهی خواهد بود.
کفپوش های ضد اسید
انواع مختلفی از کفپوش های ضد اسید وجود دارد. این کفپوش ها عموما به دو صورت کلی می باشند.
۱- کاشی های ضد اسید: از کاشی های ضد اسید برای کف ها و دیوار هایی استفاده می شود که تماس مداوم و دراز مدت با اسید های خلوص بالا را دارند. به لحاظ مقاومت در برابر مواد اسیدی گاهی این نوع پوشش ها حتی از کفپوش های ضد اسید اپوکسی نیز قوی تر هستند . اما در صورت عبور و مرور ماشین آلات سنگین روی آنها آسیب پذیر می باشند.
۲- رزین های ضد اسید : رزین های ضد اسید اغلب از خانواده ی اپوکسی ها می باشند. این رزین ها با تغییر در ترکیبات و فرمولاسیون مقاومت های مختلفی را در برابر انواع مواد خورنده بروز می دهند. از همین رو می توان بر اساس نوع کاربرد و نوع ماده ی خورنده رزین مناسب را تولید نمود.
کفپوش اپوکسی ضد اسید
از این کفپوش اغلب در مواردی که کف های بتنی در معرض تماس با مواد خورنده می باشند استفاده می گردد. برای مثال در یک کارخانه ی تولید سرکه ، تماس سرکه با سرامیک یا بتن باعث خوردگی آن می شود. از همین رو با یک پوشش اپوکسی ضد اسید می توان هم کف را محافظت نمود و هم به واسطه ی خواص آنتی باکتریالی اپوکسی ، استاندارد های بهداشت را تامین کرد.
این مساله در یک آزمایشگاه مواد شیمیایی و یا سایر صنایع نیز می تواند صدق کند. اگر کف در معرض تهاجم اسید های با خلوص بالای ۹۰ درصد باشد ،در این صورت شاید کفپوش اپوکسی ضد اسید بهترین گزینه نباشد . در این موارد بهتر است از کاشی های ضد اسید استفاده نمود. البته این نوع کفپوش در اغلب صنایع جوابگو بوده و علاوه بر مقاومت در برابر مواد خورنده می تواند به عنوان یک کفپوش مقاوم در بخش هایی که ترافیک عبوری ماشین آلات سنگین در آنها بالاست مورد استفاده قرار گیرد.
مقالات مفید:
شرکت آذین پوشش مانا مشاور و مجری پوشش های محافظتی سطوح